Priprava avtomobila na zimo

Priprava avtomobila na zimo

Poleg premontaže zimskih pnevmatik zagotovite, da bo vaš avto ustrezno pripravljen na zimske razmere. Opravite hitri pregled vozila za brezskrbno in varno vožnjo.

Zimski čas prinaša hladnejše temperature in krajše dneve, zato pravočasno pripravite vašega jeklenega konjička na brezskrbno vožnjo. Poleg menjave pnevmatik zagotovite, da bo vaš avto ustrezno pripravljen na zimo. Zimsko vreme je nepredvidljivo in vozniki se soočamo s težjimi voznimi razmerami, zato je na preizkušnji tudi dobra pripravljenost vozila. V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj priporočil kaj lahko storite, da bo vaš avtomobil ustrezno pripravljen na zimo.

Menjava ali pregled zimskih pnevmatik

Prva in najpomembnejša stvar so zimske gume. Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da je potrebno poskrbeti za ustrezno zimsko opremo na svojih vozilih med 15. novembrom in 15. marcem. Vendar se uporaba zimskim pnevmatik priporoča že takrat, ko zunanje temperature padejo pod 7 °C. V teh razmerah letne gume niso več zanesljive. Letne pnevmatike pri nižjih temperaturah postanejo trše, zato se močno zmanjša njihov oprijem.

Če so vaše zimske gume že obrabljene in vam ne zagotavljajo več varnosti na cesti, si oglejte prispevek kako pravilno izbrati zimske pnevmatike za vaše vozilo

Sicer pa bodite pozorni tudi na starost vaših pnevmatik, saj z leti guma izgublja svoje lastnosti. Običajno velja, da naj guma ne bi bila starejša od šestih let. Redno preverjajte tudi tlak v pnevmatikah. Ta je običajno za 0,2 bara višji kot v letnih pnevmatikah. 

Preverite metlice brisalcev

V zimskem času brisalce zelo pogosto uporabljamo, zato je pomembno, da so v dobrem stanju. Življenjska doba brisalcev je odvisna od več dejavnikov. Vendar je brisalce priporočljivo zamenjati najmanj dvakrat na leto, pred zimo in spomladi. Preverite stanje gumice na metlicah sprednjih in zadnjih brisalcev. Če je ta poškodovana jih je potrebno zamenjati. 

Preverite nivoje tekočin

Pri pripravi vozila na zimo je pomembno tudi preveriti nivo motornega olja, tekočine za pranje stekel in hladilne tekočine. Če dodate ali zamenjate motorno olje, bodite pozorni na oznako viskoznosti. Olje mora biti primerno za nizke temperature. Prav tako pri tekočini za čiščenje vetrobranskega stekla pazite predvsem na temperaturo, do katere je tekočina uporabna. Preverite, da šobe niso zamašene. Preverite tudi hladilno tekočino v hladilniku avta, ki mora imeti dodano sredstvo proti zmrzovanju.

Preverite luči in smernike

Pozimi so za varno vožnjo zelo pomembne tudi brezhibne luči. Dnevi so krajši, vidljivost pa je slabša v meglenih, deževnih ali snežnih dneh. Preverite delovanje luči in smernikov, hkrati pa tudi po potrebi dopolnite nadomestne oziroma rezervne žarnice. Če se odpravljate na pot v snežnih razmerah pa poskrbite, da boste luči ustrezno očistili in tako bili dovolj vidni na cesti.

Zimski pregled za brezskrbno vožnjo 

Priprava vašega vozila na zimo vam lahko poleg varnosti vas samih in preostalih udeležencev v prometu, prihrani tudi ogromno denarja in prepreči slabo voljo ob okvari. Nekaj osnovnih stvari na vozilu lahko preverite tudi sami. Bolj zahtevne pa raje prepustite strokovnjakom. Za brezskrbno delovanje vašega vozila bomo opravili pregled in pripravili vaše vozilo na zimo. 

Med drugim bomo preverili:

  • stanje akumulatorja – testiranje z izpisom,
  • olje in filter za olje,
  • hladilni sistem, 
  • zavorno tekočino,
  • stanje metlic brisalcev,
  • žarnice,
  • nivo tlaka v pnevmatikah.

Naročite se še danes na hitri servis za vaše vozilo v CarCenterCerar: 

Pokličite 031 326 887 (Jure) ali 040 350 420 (Janez)

ali pišite na info@ccc.si 

CarCenterCerar – vse za vozila na enem mestu

V Center Car Cerar vam nudimo servisne storitve za vse znamke vozil, lahko pa se odločite tudi za nakup in menjavo pnevmatik ter hrambo gum. Imamo veliko izbiro pnevmatik za vsa vozila in motorje. Naročite si jih lahko tudi na dom preko naše spletne trgovine po-gume.si. Za vse gume, ki jih kupite pri nas vam nudimo 20 % popust na premontažo gum.  

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo:

031 326 887 - Jure Cerar

040 350 420 - Janez Cerar

info@ccc.si 

Pozdravlja vas ekipa CCC

E-novice CCC
Z vami delimo koristne nasvete s področja avtomobilizma in vas obveščamo o posebnih akcijah, storitvah in novostih CarCenterCerar.
Spletno mesto uporablja izključno le piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje in uporabo strani. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam